כפי שאני כותב ואומר כבר שנים רבות.
להיות מרצה זה מקצוע.
מעבר לתוכן שחשוב שיהיה מעניין,
מעבר לאוטוריטה המקצועית של המרצה, שחשוב שתהיה –
חשוב לדעת גם להעביר את המסר בצורה טובה.
ישנם אתגרים מקצועיים רבים למרצה בשנת 2020 –
הקשב של הקהל הולך ויורד (מחקרית) משנה לשנה –
כלומר, קשה יותר ויותר “להחזיק קהל” ולשמור על אנשים
עירנים וקשובים אליכם (ולא פונים לנייד שלהם).
נדרש “סף ריגוש” גבוה יותר כדי לייצר הרצאה טובה –
מה שמחייב את המרצים לייצר יותר אינטראקציה עם הקהל
וגם לשתף בסיפורים אישיים, כדי שהקהל יהנה וישתתף יותר.
ישנם יותר עזרים טכניים שמרצה צריך להכיר ולהשתמש בהם
(מה שמגדיל את הסיכוי והסבירות לתקלות למיניהן), ועוד.
אבל ה”איום” הגדול ביותר על כל מרצה, בכל הרצאה,
הוא לא הקשב של הקהל,
לא המצגת, הסאונד והמקרן,
לא החשיפה האישית
ואפילו לא “האיום האיראני” (תתפלאו, אבל גם זה פקטור.
מתוך מעל 2,400 סדנאות והרצאות שהעברתי
עד כה בחיי, ב- 4 יבשות – 3 הופסקו באמצע בגלל אזעקת טילים…).
האיום הגדול ביותר על מרצה הוא…
האוכל.
אף מרצה לא יכול להתחרות עם אוכל.
קהל רעב ילך לאכול (או יחשוב על האוכל המתקרב)
גם אם מולו על הבמה עומדים אובמה, קלינטון וביבי ביחד.
לא משנה כמה אתם מעניינים,
וכמה החומר שאתם מעבירים כרגע חשוב לקהל.
אם כרגע מוגשת ארוחת הצהרים מחוץ לאולם,
הקהל יזלוג החוצה.
אם אנשים רעבים, הם לא מתרכזים בכם!
וזה פקטור שחייבים לקחת בחשבון.
לכאורה, האוכל הוא לא בתחום האחריות של המרצה
(אלא אם מדובר בכנס שלכם, ואז אני ממליץ בחום
להאכיל ולהשקות את הקהל לאורך כל היום,
כדי שאנשים יהיו רגועים, שמחים וקשובים כל היום,
ולא “יוציאו את עצמם להפסקה” בדיוק ברגעים החשובים).
אבל מאחר ולאוכל יש השפעה על הקשב והנוכחות של הקהל
(וגם על שביעות הרצון של הקהל מכם!),
חשוב לטפל ולהתחשב גם בנושא הזה,
גם כשאתם מוזמנים לכנסים של אחרים.
אתן שתי דוגמאות ליישום של העניין –
ראשית, אם אתם מתארחים בכנס של אחרים
(בו יש מרצים רבים, שמופיעים זה אחרי זה),
מהו הזמן האופטימלי מבחינתכם להופיע בכנס?
המלצה חמה שלי – הזמן הטוב ביותר, הוא להרצות
בחלק הראשון של היום, לפני ההפסקה הראשונה,
שאינה הפסקת הצהריים.
למה? כי אם אתם מרצים ראשונים בכנס,
אתם “סופגים” את כל האיחורים.
את כל האנשים שלא מגיעים בזמן,
וכשהם כבר מגיעים, הם צריכים לאכול ולשתות משהו בחוץ
לפני שיכנסו לאולם, ואז הם מפספסים את ההרצאה שלכם
או נכנסים אליה באיחור.
אם אתם אחרונים לפני הפסקת הצהרים –
אנשים כבר רעבים (וגם קצת מותשים) ומחכים כבר לאכול
(ואם היו איחורים ועיכובים בזמנים בתחילת היום,
כשאתם עולים לבמה התחיל כבר המועד
ה”רשמי” של ארוחת הצהרים, והקהל חסר סבלנות).
בחלק הראשון של היום, לפני ההפסקה הראשונה –
יש מקסימום קהל באולם, מקסימום קשב,
ואנשים עדיין שבעים מארוחת הבוקר.
שנית – וזה נכון גם לכנס שלכם וגם כשאתם מרצים בכנס של אחרים –
לוודא שלא מגישים לקהל אוכל בזמן ההרצאה שלכם.
חשוב גם שהקהל לא יראה או יריח את האוכל בזמן שאתם מדברים.
זכור לי במיוחד מקרה של מרצה קולגה שלי,
שלפני שנים קיים כנס לקוחות באולם אירועים גדול.
האוכל הוגש בקומת גלריה מעל הקומה בה הוא דיבר,
והוא ביקש מראש מבעלי האולם
שהארוחה לא תתחיל לפני שהוא מסיים לדבר
(בעיקר כי בסוף הכנס היה לו “מעמד מכירה”
והוא הציע לקהל פעילות המשך), ואכן זה היה המצב.
אבל… לקראת סוף דבריו, החלו מלצרים שנושאים מגשים עמוסי כל טוב,
לצאת מדלת המטבח (שהיה ממוקם מאחוריו! כבר פאשלה…)
ולהתחיל להכין את האוכל למעלה,
תוך כדי שהם עוברים דרך כל הקהל בדרכם לקומה העליונה.
מה שכמובן גרם לקהל להפסיק להתרכז, לדמיין את האוכל,
ובאופן כללי להסתכל על המרצה ולראות שניצל, סלט וצ’יפס…
זה כמובן הרס לו את המכירה (שהייתה אמורה להיות רגע השיא),
והוא הפסיד להערכתי
עשרות אלפי שקלים (!) באותן דקות,
של אנשים שלא קנו – רק כי היו מרוכזים באוכל.
אלו רק שתי דוגמאות ליישום,
וזה רק מדגים לכם את רמת המקצועיות (וגם הניסיון)
שמרצה טוב אמור להגיע אליה,
כדי להיות מרצה מבוקש, אהוד ומעניין בשנת 2020.
אשמח לשמוע מכם –
מהם ה”איומים” שאתם נתקלים בהם בזמן הרצאות ופרזנטציות שלכם?
מהם החששות והפחדים שלכם לפני הרצאה?
אילו “פאשלות” קרו לכם בזמן הרצאות ופרזנטציות?
כתבו לי עכשיו למייל האישי yaniv@yanivzaid.com,
סמסו לנייד האישי שלי – 054-8001200
או שלחו הודעה חוזרת עכשיו למייל הזה.
אני מבטיח לחזור לכולם.
שלכם, באהבה,
ד”ר יניב זייד
נ.ב. אם תמיד רציתם להרצות אבל אין לכם מושג איך להתחיל,
אם אתם נדרשים לבנות הרצאה או פרזנטציה מעניינת ומשכנעת,
אם אתם אמורים להרצות בפורום מכובד כלשהו
ורוצים לעשות הכנה מקסימלית,
ואם יש לכם מסר חשוב או הרצאה מוכנה, ואתם רוצים לשווק אותה
לחברות ולארגונים, בישראל ובחו”ל, וגם לקהל הרחב –
דברו איתי – 054-8001200
כתיבת תגובה