סיפור שקרה באמת בחול המועד פסח 2021 – מס' 1 –
טיילנו לאורך טיילת באחת מערי החוף בישראל.
היינו רעבים.
ראינו מסעדה מוכרת (ונחשבת) מרחוק.
הגענו לפתח המסעדה, והמארחת אמרה לנו –
"אין לנו מקום".
ניסיתי להבין אם יש טעם לחכות,
ושאלתי אותה כמה זמן לדעתה יעבור עד שיתפנה מקום.
היא סיננה בזלזול ש"אנחנו מלאים לשלוש שעות הקרובות".
הלכנו.
בדרך למסעדה – ובדרך ממנה – ראיתי עוד לקוחות פוטנציאליים כמוני
שהגיעו לפתח המסעדה ונדחו ממש כמוני.
מאף אחד מאיתנו לא לקחו פרטים – שמות, טלפונים, מיילים.
לא נתנו לנו מועד חלופי להגעה,
לא נתנו שירות כלשהו,
לא היו נחמדים,
לא הכניסו אותנו לרשימת המתנה כלשהי.
אתם יודעים מה הכי חמור?
שרוב מי שקורא עכשיו את מה שכתבתי, לא מבין מה הבעיה.
"ככה זה עובד",
"לא היה להם מקום. מה אתה רוצה שיעשו איתכם?" ועוד –
זה מה שאתם בטח חושבים.
זו טעות!
אנחנו בשנת 2021.
העידן הדיגיטלי מסתובב כאן כבר איזה עשור או שניים.
בשיווק של היום – ניהול קהילת לקוחות הוא לא המלצה, הוא חובה.
איסוף פרטים מלקוחות, ניהול דאטה, חיבור רגשי לעסק.
אין לכם מקום במסעדה עכשיו?
בקשו פרטים מהמתעניינים – חלקם בוודאי יתנו לכם.
ואז – שלחו להם לאורך זמן חומרים שיווקיים,
שתפו אותם במתכונים (זו מסעדת שף ידועה),
הזמינו אותם בימים בהם המסעדה חצי ריקה.
רק להתבסס על מיקום ועל אנשים שיעברו במקרה ליד ויכנסו – טעות קשה.
יותר מזה – אתם מסעדה!
אחרי שנה שלמה של "קורונה"!
הענף שחטף הכי קשה השנה,
ובטוח התבכיין (בצדק) הכי הרבה בתקשורת!
רוב השנה הייתם סגורים!
בשאר הזמן – הייתם בהגבלות!
אז סוף סוף יש הקלות, יש חג,
והציבור מציף בהמוניו לכמה ימים את הטיילת –
זו סיבה לחזור להרגלים ה"רעים" שיווקית?
לחשוב שכמה ימים כאלו מספיקים,
ולא צריך להיערך שוב בעסק ל"יום סגריר"?
סיפור שקרה באמת בחול המועד פסח 2021 – מס' 2 –
בשיטוט אקראי ברחובות תל אביב, נכנסנו לקניון.
אני לא אוהב קניות,
בטח לא כשכל עם ישראל מסתובב ביחד איתי,
אבל כאן הייתה הזדמנות לרכישת כמה פריטים שמזמן רצינו,
וגם חנינו בחניון של הקניון (כי לא הייתה חניה פנויה ברחובות הסמוכים…).
באופן עוד יותר אקראי, נכנסנו לחנות בגדים ספציפית, חלק מרשת שלא הכרתי.
קנינו כמה בגדים (אירוע נדיר מאד מבחינתי,
משהו כמו ראש השנה הסיני…),
וכשהגענו לקופה לשלם, הציעו לנו להצטרף למועדון הלקוחות.
ההצטרפות למועדון בחינם,
וההטבה שניתנה הייתה 10% בקנייה הבאה.
לחלקכם המושג "מועדון לקוחות" נשמע מאד מיושן,
ואכן המודל העסקי הזה עבר הרבה גלגולים בעשורים האחרונים
(אכתוב על כך בהזדמנות אחרת), ועדיין –
זה עובד! זה חשוב!
ככה הופכים לקוח אקראי – ללקוח קבוע.
ככה הופכים לקוח חד פעמי – ללקוח חוזר שיקנה שוב באותה חנות.
ככה הופכים לקוח שבקושי זוכר איך קוראים לחנות שנכנס אליה
(ובטוח ישכח את השם אחרי שיצא ממנה) –
ל"שגריר" שיספר על החנות לאנשים נוספים – ויגרום להם להגיע אליה.
ככה יוצרים – לאט לאט, צעד צעד, שלב אחר שלב – קהילה.
קהילה של לקוחות אוהדים, מסורים ונאמנים.
קהילה שמקבלת חומרים מקצועיים, סרטונים, תמונות ועדכונים,
ו"מחונכת" לחזור שוב ושוב לאותו המקום.
לקוחות שיהיו "אנשי מכירות 24/7" של הרשת – בחינם.
סיפור שקרה באמת בחול המועד פסח – מס' 3 –
הלכנו לאכול חלה עם שניצל ומטבוחה ב"נורמן"
ברחוב החשמונאים בתל אביב (מומלץ בחום!).
מול "נורמן", בצד השני של רחוב החשמונאים,
יש דוכן דומה, בשם "אלוף השניצל".
"נורמן" מוכרים שניצל בתוך חלה, עם מטבוחה וטחינה, ב- 50 ש"ח.
ב"אלוף השניצל" – בהרבה פחות.
ליד "נורמן" יש באופן קבוע תור של לקוחות
שמחכים לתורם לקבל חלה ושניצל
(בימי שישי בבוקר התור משתרך מעבר לבלוק,
וההמתנה יכולה להגיע לשעה – שעה וחצי!).
ליד "אלוף השניצל" אין תור.
שתי מסעדות, באותו מיקום, שתיהן מוכרות שניצל.
מה ההבדל ביניהן?
עמוד אינסטגרם.
ל"נורמן" יש עמוד אינסטגרם פעיל מאד.
ב"נורמן" מתחזקים קהילת "אוהדים" ו"שגרירים" ברשתות החברתיות.
בזכות הקהילה החיה והתוססת הזו,
"נורמן" גם קיבלה חשיפה תקשורתית "מיינסטרימית"
(כך אני שמעתי על המקום לראשונה.
ואז בדקתי עליו ברשתות החברתיות…)
והופיעה בכתבות בערוצים 12 ו- 13 על טרנדים של אוכל,
האהבה של ישראלים לחלות בשישי, ועוד.
ב"נורמן" לא קונים רק חלה ושניצל.
קונים חוויה.
קונים קונספט ייחודי של הגשה.
ובעיקר קונים – השתייכות לקהילה.
לדבר על "נורמן" – הנה, אני עושה את זה כרגע – הופך אתכם למגניבים ועדכניים.
אף אחד לא עומד שעה וחצי בתור לאוכל,
ולא מספר על כך לאף אחד.
אף אחד לא משלם 50 ש"ח על שניצל וחלה,
ושומר את המידע הזה לעצמו.
להיפך – ככל שהעומס גדול יותר, ככל שהמחירים גבוהים יותר,
אנשים ידברו יותר. ישתפו יותר. יגיבו יותר ברשת.
מה המשותף לשלושת הסיפורים?
החשיבות של יצירת קהילת לקוחות,
תחזוק הקשר עם הלקוחות,
פעילות במקסימום ערוצי שיווק,
שימוש במקסימום פלטפורמות הפצה,
וניהול דאטה בצורה נכונה כחלק מהשיווק והמכירות.
אני מטיף לעקרונות האלו כבר שנים,
ושנת ה"קורונה" שחלפה הוכיחה לנו יותר מתמיד
כמה העקרונות האלו נכונים והכרחיים.
מי שלא מתקדם קדימה עם הפעילות העסקית
ולא מתאים אותה לרוח התקופה,
לא עומד במקום – אלא הולך אחורה.
רוב העסקים שאני מכיר
מנצלים אולי 10% מהפוטנציאל העסקי שלהם,
ויש עוד כל כך הרבה מה לעשות – הרוב בחינם, אגב – כדי לגדול.
רוצים להגדיל את הפעילות העסקית שלכם?
להכניס יותר כסף ורווחים?
לגלות איך לאסוף פרטים מהלקוחות בצורה נכונה?
לדעת איך לנהל דאטה בעסק
ואיך לבנות, להגדיל ולשמר קהילה?
בינתיים תמשיכו ליהנות מהאביב, מהחג ומהמדינה הנפלאה שלנו.
אוהב,
ד"ר יניב זייד
נ.ב. גם אם לא לחצתם על הלינק,
אשמח לשמוע מה דעתכם על מה שכתבתי.
אפשר לכתוב תגובות, רעיונות ושאלות במייל חוזר,
אפשר לכתוב לי למייל yaniv@yanivzaid.com
ואפשר לשלוח לי הודעה בוואטסאפ – 054-8001200
(אפשר גם להתקשר).
אני מבטיח לענות ולחזור לכולם.
כתיבת תגובה