מחקרים רבים מראים שפחד קהל הוא הפחד הנפוץ ביותר בעולם המערבי.
במחקר שנערך בארה”ב, לדוגמה, לקחו 10,000 איש, נתנו להם רשימה של 50 פחדים, וביקשו מהם לדרג מ- 1 ועד 50 מה הכי מפחיד אותם. במקום הראשון הגיע – פחד קהל! במקום השני הגיע – מוות… זה אומר שיותר אנשים מפחדים לדבר מול אנשים אחרים מאשר למות.
סיינפלד, הקומיקאי האמריקאי, התבדח על כך ואמר, שבהלוויה, מבחינה סטטיסטית רוב האנשים יעדיפו להיות בתוך הקבר מאשר לקרוא את ההספד על הנפטר…
רוב האנשים לא מודעים שיש להם פחד קהל, וחלקם לא מודים בכך. פחד קהל מתבטא בצורות ובאופנים רבים. גם אם אתם רגילים לסיטואציה מסוימת (נניח פגישות “אחד על אחד” עם אנשים), ואין לכם שם פחד קהל, ברגע שאוציא אתכם מאזור הנוחות, ותיתקלו בסיטואציות שאינכם מכירים או לא מתורגלים בהן (כמו הרצאות מול הרבה אנשים, פגישות רמות דרג, פגישות שיווק בשווקים חדשים, דיבור בשפה שאינה שפת האם שלכם), תחוו פחד קהל מסוג כלשהו, ותצטרכו להתחיל לצבור ניסיון מההתחלה בסיטואציה החדשה.
חשבו על שחקן כדורגל, ששיחק כל חייו בליגה תחתונה, ופתאום עלה עם קבוצתו לראשונה לליגה הראשונה בכדורגל – ליגת העל. הוא משחק במשחק מול האלופה, באצטדיון מלא ובשידור ישיר בטלוויזיה, לראשונה בחייו. מה קורה לשחקנים רבים בסיטואציה כזו? משחקים הרבה פחות טוב מרמתם הרגילה, כי הם מקבלים סוג של “חרדת ביצוע” או “חרדת קהל”.
לכאורה תשאלו “למה?” – הרי הדשא אותו הדשא, המגרש אותו המגרש, הכדור אותו הכדור והשער באותו הגודל. אז מה גורם לשחקן לתפקד פחות טוב ולחוות פתאום “חרדת ביצוע”?
התשובה – שינוי הסיטואציה – נוסף לחץ למעמד (משחק נגד האלופה), נוספו הרבה יותר צופים (20,000 צופים, במקום 200 שהשחקן היה רגיל אליהם עד היום), נוספו מצלמות (שידור חי) שמוסיפות לחץ (וגם 5 קילו…), וזה גרם לירידת היכולת.
אותו הדבר קורה גם בנאומים, הרצאות וסיטואציות של דיבור בפני קהל, שגורם לכם לפחד קהל מסוגים שונים.
אז מה הפתרון לפחד קהל?
הכנה ותרגול.
הכנה – ככל שתתכוננו יותר לסיטואציה בה אתם נדרשים לדבר בפני קהל – תהיו פחות לחוצים. הכנה מפחיתה לחץ.
תרגול – ככל שתתרגלו יותר את הדיבור בסיטואציה החדשה, כך תהיו טובים יותר בהעברת המסרים שלכם.
כתיבת תגובה